Fagforening for alle psykomotoriske terapeuter

selvstændig

“Det er klart, at venskabet forandrer sig”

12. december 2019
Artiklen blev oprindeligt bragt i Psykomotorik #4 2019

Nanna Jensen blev sidste år selvstændig sammen med en veninde og studiekammerat. Men hun studerer også på fuld tid, så for hende er virksomheden især en investering i fremtiden.

”Jeg har nok altid drømt om at være min egen chef. At kunne gøre tingede på min egen måde,” fortæller 25-årige Nanna Jensen som svar på spørgsmålet om, hvorfor hun valgte at starte som selvstændig.

Beslutningen blev taget sammen med hendes veninde og studiekammerat Jane Seiffert, da de begge gik på sidste år af uddannelsen.

De snakkede tingene grundigt igennem og blev enige om at springe ud i det sammen, da de fik mulighed for at få et godt og billigt lokale.

”Jeg tror aldrig, jeg havde turde gøre det på det tidspunkt, hvis det ikke var for Jane. Det føltes på en eller anden måde meget farligt. Men det er det jo slet ikke, man finder ud af det,” siger hun.

Nannas situation er lidt usædvanlig. Hun har nemlig ikke på noget tidspunkt været økonomisk afhængig af sin virksomhed, fordi hun har læst siden den blev oprettet i september 2018. Da hun blev færdiguddannet i juni, begyndte hun på en kandidat i psykologi, sundhedsfremme og sundhedsstrategier.

Derfor har hun også kun få klienter, og hun er ikke momsregistreret. Arbejdsbyrden har dog alligevel været ganske stor, understreger hun.

”Det har ind imellem krævet meget. Der er virkelig mange regler og ting, man skal have styr på, og hvordan laver man for eksempel lige en hjemmeside? Vi har godt nok brugt mange timer på at kæmpe med ting, vi ikke ved ret meget om,” siger hun.

Men de har taget det hen ad vejen, og det hele har indtil videre løst sig ved hjælp af råd fra andre selvstændige, egen omgangskreds og masser af telefonopkald. I processen har det været en stor fordel, at de kan sparre med hinanden, også fagligt, understreger Nanna. Ikke mindst som relativt nyuddannede.

”Vi har jo en del praktisk erfaring fra uddannelsen, men man kan da sagtens blive usikker, når man står med en klient. Heldigvis er jeg mest blevet positivt overrasket over, hvad vi faktisk kan,” siger hun og griner lidt.

Ikke to selvstændige er ens

Man kan være selvstændig på mange måder – vi har talt med fire selvstændige og en enkelt, der har valgt at lukke sin virksomhed. Læs dem her:

“Der er mange rigtige måder at være selvstændig på”

“Det ville være dejligt at finde en mentor”

“Der var for meget markedsføring og for lidt faglig udvikling”

“Det er klart, at venskabet forandret sig”

“Min læretid var guld værd”

Alle artiklerne blev oprindeligt bragt i Psykomotorik #4 2019, så den enkeltes situation er ikke nødvendigvis den samme, når du læser artiklen.

De er to selvstændige behandlere, så konstruktionen minder mest om et klinikfællesskab. Det valgte de fra begyndelsen, fordi det er det letteste at administrere.

”Vi har hele vejen igennem været opmærksomme på, at det her samarbejde ikke må koste vores venskab. Det er klart, at forholdet forandrer sig, når man er med i et fælles projekt som det her. Vi er jo både forretningspartnere, veninder og faglige sparringspartnere. Man skal virkelig være opmærksom på, hvornår man er hvad – til gengæld kan relationen også både udvikles og styrkes, og det synes jeg klart er sket for os,” siger hun.

Det varierer, hvor meget energi de hver især kan lægge i virksomheden. Det er vigtigt at tale om løbende, understreger Nanna.

”For mig er det rigtig meget en investering i mit fremtidige arbejdsliv. Den her virksomhed er klart noget, jeg vil arbejde videre med, og som jeg gerne vil lægge mange kræfter i. Det er ikke en mulighed nu, men det er stadig vigtigt for mig at have den på sidelinjen,” siger hun.

I den slags situationer er det også en styrke, at de er to til at trække læsset, understreget Nanna – når den en af dem i perioder har brug for at trække sig, kan den anden holde gryden i kog.

”Det er en gave at starte virksomhed sammen med et menneske, som jeg både klikker fagligt og menneskeligt med,” siger hun.

Nanna Jensen

Nanna Jensen er 25 år og har været selvstændig siden september 2018. Sammen med en veninde og studiekammerat arbejder hun under navnet Seiffert & Jensen Psykomotorik på Østerbro i København.

Det meste af sin tid bruger hun dog på at læse en kandidatuddannelsen på Roskilde Universitet. Hendes plan er at optrappe det selvstændige virke, når kandidaten er i hus.

Tilmeld dig DAPs nyhedsbrev

Hold dig opdateret

LOGIN