“Der er mange rigtige måder at være selvstændig på”
12. december 2019
Artiklen blev oprindeligt bragt i Psykomotorik #4 2019
Lene Larsen blev selvstændig i maj 2018 uden nogen særlig plan. ”Hvis jeg skulle have haft styr på det hele, var jeg aldrig kommet i gang,” siger hun.
Lene Larsen har altid vidst, hun ville være selvstændig, og fra 2015 til 2018 var hun så småt i gang.
Hun arbejdede deltid i en privat børnehave, og så lejede hun sig ind hos en fysioterapeut, hvor hun havde klienter.
Men det var, da hun blev afskediget fra børnehaven efter en barsel, at det for alvor blev til noget.
”Vi besluttede at lave separat indgang til vores kælder, så jeg kunne have klinik der, og i maj 2018 startede jeg op som rigtig selvstændig med CVR-nummer og alt det,” fortæller Lene Larsen.
Hendes virksomhed breder sig over en række opgaver – hun har mellem otte og 15 klienter om ugen. Det varierer meget. Så har hun nogle timer i en idræts-SFO, og hun er freelancevikar i den kommunale dagpleje.
”Det er mest, fordi det er spændende at komme ud i felten. Det kan trods alt godt blive lidt ensomt at gå herhjemme – og så får jeg også en fornemmelse af, hvad der rører sig derude,” siger hun.
Derudover er diverse events og kurser en god andel af hendes virke – for eksempel forældrekurser, danseevents, bevægelseshold og fagkurser i psykomotorisk behandling af babyer og børn.
Ikke to selvstændige er ens
Man kan være selvstændig på mange måder – vi har talt med fire selvstændige og en enkelt, der har valgt at lukke sin virksomhed. Læs dem her:
“Der var for meget markedsføring og for lidt faglig udvikling”
“Det ville være dejligt at finde en mentor”
“Det er klart, at venskabet forandret sig”
Alle artiklerne blev oprindeligt bragt i Psykomotorik #4 2019, så den enkeltes situation er ikke nødvendigvis den samme, når du læser artiklen.
Startede uden en plan
Det kan ligne en strømlinet forretningside. Men det er det ikke. Da Lene startede, var det uden en plan. Hun havde arbejdet meget med børn og specialiseret sig i behandling af småbørn – men derfra kunne det gå mange veje.
”Jeg er mere eller mindre bare gået i gang og har taget det, som det kom. Stille og roligt er jeg blevet lidt skarpere på, hvordan jeg gerne vil indrette mig, og hvordan min hverdag skal se ud,” siger hun.
Den måde har været den helt rigtige for hende. Skulle hun have været mere struktureret, var hun næppe kommet i gang.
”Jeg har nok altid tænkt, at for at blive selvstændig skulle man have opfundet den dybe tallerken og poleret og slebet den, så den var helt salgsklar, før man kunne sige det højt. Men sådan behøver det jo ikke at være. Jeg har bare lært tingene hen ad vejen. Og så har jeg været på supplerende dagpenge, så jeg har ikke skullet stå på egne ben økonomisk fra starten,” siger hun og fortsætter:
”Hvad er den rigtige måde at være selvstændig på? Det må jo afhænge af, hvem man er. Min veninde, der også er selvstændig, driver forretning på en helt anden måde end mig. Og min mand ville da helt sikkert også gribe det anderledes an, end jeg gør.”
Friheden opvejer det usikre element
Hun fremhæver især friheden og fleksibiliteten som selvstændig.
”For mig opvejer det klart det usikre element, der er i livet som selvstændig – særligt omkring det økonomiske,” siger hun og fortsætter:
”En af mine udfordringer er nok at få struktur på tingene. Det er jo en del af det. Men det er ikke ligefrem i GDPR og den slags, at mit drive ligger,” siger hun.
Til gengæld er hun positivt overrasket over tilgangen af kunder.
”Jeg troede, jeg skulle bruge store mængder tid på markedsføring, men det gør jeg faktisk ikke. Jeg gør en del ud af Facebook, og det har helt sikkert en effekt. Jeg møder tit klienter, der har hørt om mig der. Men derudover er det rigtig meget mund til mund-metoden, der virker for mig. Folk vil gerne køre langt, hvis de har fået en anbefaling,” siger hun og fortsætter:
”Jeg tror, at noget helt afgørende har været, at jeg hviler i mig selv og tror på, at det, jeg kan, gør en forskel. Så bliver det også nemmere at sælge sig selv. Jeg tror, at erfaring, alder og ikke mindst en uddannelse til kraniosakral terapeut har gjort mig bevidst om, hvor meget jeg faktisk kan med vores fag.”
Lene Larsen
Lene Larsen blev uddannet i 2012, hvor hun skrev bachelor om behandling af babyer – en interesse, der stammer fra erfaringer med hendes egen søn, der græd meget som baby.
Siden har hun arbejdet med børn, og i 2018 startede hun virksomhed i eget navn, hvor hun fortsat har meget okus på behandling af babyer og børn samt gravide.