Fagforening for alle psykomotoriske terapeuter

selvstændig

“Min læretid var guld værd”

12. december 2019
Artiklen blev oprindeligt bragt i Psykomotorik #4 2019

84-årige Ove Wadum praktiserer stadig som selvstændig efter 35 år i faget. Find dit faglige ståsted, lyder hans råd til andre, der vil være selvstændig.

Det var en anden tid, da Ove Wadum blev uddannet afspændingspædagog på Skolen for Kropsdynamik i 1984. Men i hvert fald én ting vil mange psykomotoriske terapeuter genkende i dag: Det kunne være svært at få job.

Efter et par år med arbejde som underviser og ansættelser på to psykoterapeutiske bosteder for unge med psykiske problemer kom han i jobtilbud i Gladsaxe Kommune. Der var højt sygefravær i hjemmeplejen, og Ove var et af flere tiltag, der skulle få det ned. Det gik sådan set ret godt.

”Efter syv måneder bad hjemmehjælperne selv ledelsen om, at jeg blev forlænget. Det blev til fem år, og den læretid var guld værd,” siger han om den ansættelse, der kom til at lægge grund for hans virke de næste mange år.

Det var nemlig her, han lærte at bruge sit fag.

”I starten anede jeg jo ikke, hvad jeg skulle gøre, når hjemmehjælperne kom med deres konkrete fysiske smerter. Det havde jeg ikke lært. Så jeg tog den usynlige hvide kittel på, en autoritet skulle jeg jo være, og gik bare i gang med at bruge det, jeg kunne. Og det viste sig til min store forbavselse, at de fik det bedre,” siger han og griner.

Hjemmehjælpernes sygefravær faldt.

”Jeg var ikke vant til at se resultater på den måde. Det var fantastisk, jeg blev helt euforisk,” fortsætter han.

”En meget betydningsfuld ting, jeg lærte ved iagttagelse af hjemmehjælpernes åndedræt, var, at de fleste havde et ret tilbageholdt åndedræt, altså en overvejende costal vejrtrækning. På trods af at det under min uddannelse var tabu at intervenere omkring åndedrættet, begyndte jeg at arbejde med bevidst abdominalt åndedræt. Det havde en forrygende effekt,” siger Ove.

Ikke to selvstændige er ens

Man kan være selvstændig på mange måder – vi har talt med fire selvstændige og en enkelt, der har valgt at lukke sin virksomhed. Læs dem her:

“Der er mange rigtige måder at være selvstændig på”

“Det ville være dejligt at finde en mentor”

“Der var for meget markedsføring og for lidt faglig udvikling”

“Det er klart, at venskabet forandret sig”

Alle artiklerne blev oprindeligt bragt i Psykomotorik #4 2019, så den enkeltes situation er ikke nødvendigvis den samme, når du læser artiklen.

Han har siden udviklet en åndedrætstræning, som han bruger til alle sine klienter. I 1996 medvirkede han i en tv-udsendelse på DR2, og det fik telefonen til at kime med folk, der gerne ville i behandling – men han var stadig ansat i kommunen og kunne derfor ikke tage private klienter.

Til gengæld opdagede han, at der var grundlag for at blive selvstændig, så da hans ansættelse udløb den 31. december 1996, lejede han et behandlingslokale.

”Da jeg startede, havde jeg klienter nok til et halvt år. Og da det halve år var gået, var DR2 så venlige at genudsende programmet. Så var der klienter til endnu et halvt år,” fortæller han.

Samtidig holdt han foredrag om både migræne, hovedpine, piskesmæld, muskelsmerter, lænde-ryg-problemer, menstruationsgener, åndedrætsproblemer m.m., det, der nu går under betegnelsen funktionelle lidelser. I alt 100 foredrag og kurser er det blevet til i perioden 1995-2011.

TV-program gav fuld belægning i fire år

I 2014 medvirkede han endnu en gang i et tv-program om alternativ behandling – denne gang med Lasse Spang Olsen.

Der begyndte allerede at tikke mails ind under udsendelsen, og det endte med en venteliste på over et halvt år. Programmet blev genudsendt tre gange, så han havde stort set fuld belægning i cirka fire år.

Hans hjemmeside har også tiltrukket klienter, og foldere, som han lavede og hængte op i helsehuse og supermarkeder, gav også rigtig mange klienter, fortæller han.

Nu, fem år senere, får han stadig henvendelser på baggrund af udsendelserne. Men det er dog klinget af, og det passer 84-årige Ove Wadum meget fint, fortæller han.

”Jeg har en belægning på omkring 50 procent. Men det er nu også meget godt med lidt fri,” siger Ove Wadum, der gerne giver et godt råd videre til psykomotoriske terapeuter, der overvejer et arbejdsliv som selvstændig:

”Man skal først ud og prøve sig selv af. Man skal finde ud af, hvordan man arbejder, når man bliver stillet over for et problem. Det er også sådan, man bedst finder ud af, hvad man skal specialisere sig i,” siger han.

Ove Wadum

Ove Wadum blev uddannet i 1984, efter at han i 22 år havde været ingeniør. Han var med til at starte migrænegruppe i DAP, og han har i det hele taget været meget aktiv inden for faget.

I 2001 afsluttede han Danske Afspændingspædagogers masteruddannelse i samarbejde med O.I.P.R. Paris med specialet ’De nye sygdomme – et bindeled mellem krop og psyke’. Her har Ove opstillet en teoretisk model som forklaring på udvikling af lidelserne.

Tilmeld dig DAPs nyhedsbrev

Hold dig opdateret

LOGIN