”Vi skal skabe et sikkert rum for mennesker med traumer”
20. sep 2019
Det ligger godt til psykomotoriske terapeuter at arbejde med komplekse traumer, men det kræver, at man kigger grundigt på sin egen praksis, siger Lone Maj Sand Clausen, der 29. september er underviser på et kursus om netop traumeorienteret undervisning.
Du underviser et hold på 15 mennesker. Alle kommer med deres egen bagage. Nogle bærer måske rundt på et traume, og har derfor brug for særlige rammer – men det kan være svært at vide hvem.
”Når vi underviser eller har klienter, vil nogle have et traume med i bagagen. Nogle gange ved vi, hvem det er, andre gange ved vi det ikke – måske også fordi de heller ikke selv er bevidste om det, fordi deres hukommelse omkring dette er lukket ned,” siger Lone Maj Sand Clausen, der er psykomotorisk terapeut, kandidat i pædagogisk psykolog i og uddannet instruktør i traumesensitiv yoga.
”Derfor vil jeg opfordre til, at man kigger på sin egen praksis og undersøger, hvordan man kan gøre den traumeorienteret – altså skabe nogle rammer, som opleves som trygge uanset hvad man har med i bagagen,” siger hun.
Den 29. september er hun underviser på kurset “Undervisning af mennesker med traumer”. Læs mere i boksen nedenfor.
Kursus: Undervisning af mennesker med traumer
Kurset er en introduktion til undervisning i bevægelse på hold eller individuelt ud fra et traumeinformeret grundlag.
Dato
Søndag den 29. september 2019 klokken 9-15
Sted
Gotvedinstituttet, Vodroffsvej 51,1900 Frederiksberg C
Pris
Medlem: 775 kroner
Studerende: 675 kroner
Ikke-medlem: 1.350 kroner
Underviser: Lone Maj Sand Clausen
psykomotorisk terapeut og kandidat i pædagogisk psykologi. Er som én ud af tre i Danmark uddannet i traumesensitiv yoga. Underviser voksne med senfølger efter misbrug i barndommen og har bidraget til flere bøger.
Lone Maj Sand Clausen har fokus på traumer opstået i relationer, altså komplekse traumer, og hun underviser på CSM-Øst (Center for voksne med senfølger efter seksuelt misbrug i barndommen), ligesom hun er underviser og mentor på social- og sundhedsuddannelsen SOSU H.
”Hvis vi skal medvirke til en helingsproces hos en holddeltager eller en klient, så kræver det først og fremmest, at vi kan skabe det, de oplever som et ’sikkert rum’. Kun hvis man som deltager eller klient oplever at være i et sikkert nok rum, kan man have overskud til kigge indad og arbejde med sig selv, og så vil der samtidig være et stort potentiale for at kunne hele” siger hun.
Få konkrete ideer
Og netop hvordan man skaber et sikkert rum i sin egen praksis som underviser eller behandler, vil Lone Maj Sand Clausen give nogle lavpraktiske, konkrete ideer til på kurset.
”Der er nogle helt konkrete ting som hvordan man indretter rummet, om man bruger berøring, og hvordan man bruger sproget. Det handler om, hvordan vi kan bruge et inviterende sprog og doserer valgmuligheder,” siger Lone Maj Sand Clausen, der både trækker på sin uddannelse som psykomotorisk terapeut og som instruktør i traumesensitiv yoga.
”Det handler om mange af de ting, vi allerede gør og er gode til som psykomotoriske terapeuter. Det vil jeg gerne sætte spotlight på,” siger Lone Maj Clausen, der på kurset også vil gennemgå dele af blandt andet traumeteori og neuropsykologi.
Kurset Undervisning af mennesker med traumer foregår i København – men hvis du er fra Jylland, kan du faktisk også opleve Lone Maj Sand Clausen ved Open Classes den 9. oktober, som VIA Randers arrangerer.