Tag et kig på din pension
20. september 2019
Artiklen blev oprindeligt bragt i Psykomotorik #3 2019
Er du ansat på overenskomst, så giver din pensionsordning sig selv. Er du ansat som selvstændig eller på anden vis, kræver det lidt flere overvejelser.
Pensionsordning er ikke et emne, der får ret mange til at svinge sig i lysekronerne af begejstring.
Ikke desto mindre anbefaler vi på det kraftigste, at du tager stilling og tilpasser din pensionsordning, så den passer til din situation og temperament.
Det gælder både selve opsparingen til din alderdom og dine forsikringer.
Du skal eksempelvis være opmærksom på, hvordan du vil være sikret, hvis din erhvervsevne bliver nedsat. Hvis du har en forsikring ved nedsat erhvervsevne, vil du som udgangspunkt få en ekstra indtægt, hvis uheldet rammer, og din erhvervsevne bliver nedsat med mere end 50 procent.
Denne artikel er udarbejdet i samarbejde med PFA Pension og indeholder helt overordnet information, som forhåbentlig kan inspirere til, at du kigger nærmere på din egen situation.
Ansat på overenskomst
Hvis du er ansat som psykomotorisk terapeut på overenskomst, giver din pensionsordning sig selv. Den er placeret hos PFA, og du kan få et overblik over dine forsikringer og opsparing på mitpfa.dk.
Dine forsikringer og investeringsprofil er som udgangspunkt bestemt af overenskomsten, men du har mulighed for at tilpasse ordningen, så den passer til dine ønsker og behov. Du kan altid booke et møde – se boks.
DAP har netop forhandlet en ny aftale, der giver dig bedre forsikringsdækning og reducerer omkostningerne til forsikringer og administration af din ordning.
Din forsikring ved nedsat erhvervsevne bliver tilpasset PFA’s nye vilkår. Det betyder, at hvis du bliver syg og er berettiget til udbetaling, så vil du få en udbetaling, som svarer til din løn efter arbejdsmarkedsbidrag, dog maksimalt din valgte dækning.
Derudover vil du fremover have mulighed for at få en forhøjet udbetaling, hvis du er under jobafklaring eller er berettiget til ressourceforløbsydelse via din kommune. Den forhøjede udbetaling udgør 80 procent af din løn, uanset hvilken dækning du har på din forsikring ved nedsat erhvervsevne. Du kan se de præcise regler i dine pensionsvilkår på mitpfa.dk.
Din nye pensionsordning træder i kraft den 1. oktober 2019, og hvis du allerede har nedsat erhvervsevne, fortsætter du med din nuværende forsikring.
Privatansat
Hvis du har en pensionsopsparing via din arbejdsgiver, vil det fremgå af din ansættelseskontrakt, og du kan se på dine lønsedler, at der bliver overført et beløb til din pensionsordning. Der er ikke lovgivet om pensionsindbetalinger, så hvis der ikke står noget i ansættelseskontrakten, indbetaler din arbejdsgiver ikke til din pension.
Hvis du ikke har en pensionsordning via din arbejdsgiver, kan du sagtens selv oprette en ordning eller fortsætte indbetalingerne på en ordning fra et tidligere job. Det kan også være, at du gerne vil indbetale ekstra, oprette en forsikring ved nedsat erhvervsevne eller en helbredssikring.
Under alle omstændigheder anbefaler vi, at du skaber dig et overblik over din opsparing og forsikringer på pensionsinfo.dk, hvor al information om dine pensioner er samlet, og at du tager et møde med dit pensionsselskab. Vi anbefaler PFA, men det kan også sagtens være et andet selskab.
Gruppeliv
Som medlem af DAP har du en obligatorisk gruppelivsforsikring – det gælder dog ikke studerende, seniorer og passive medlemmer.
Gruppelivsforsikringen er tegnet gennem TopDanmark og er på ingen måde knyttet til PFA eller din pensionsopsparing. Den dækker en række kritiske sygdomme, op til 10 timers psykologhjælp, og ved død modtager de efterladte 100.000 kroner.
Selvstændig
Som selvstændig kan du altid oprette en pensionsopsparing, eventuelt med tilhørende dækning ved nedsat erhvervsevne og helbredssikring.
Det er i sagens natur kun dig, der kan tage stilling til din pensionsordning. Måske har du allerede truffet de nødvendige beslutninger, måske har du ikke rigtig fået gjort noget ved det.
Under alle omstændigheder anbefaler vi, at du får et overblik over din pension på pensionsinfo.dk og eventuelt tager et møde med en rådgiver for at afdække dine behov – se boks.
Ledig
Når man står uden job, er det sjældent en mulighed eller en prioritet at spare op til pension. Men kan du finde overskuddet, vil det alligevel være rigtig godt, at du orienterer dig om, hvordan det står til med din opsparing og forsikringer. Så ved du, hvor du står, når du får et nyt job.
Som ledig kan du også sagtens booke et møde med en rådgiver – det forpligter dig ikke til at indbetale til en pensionsopsparing.
Vil du booke et møde om din pension?
Lige meget om du allerede er kunde i PFA eller overvejer at blive det, kan du booke et møde med en rådgiver. Rådgivningen foregår over telefonen, og du kan samtidig følge med på din computer eller tablet. Du kan booke en rådgivningssamtale ved at ringe til PFA på 39 17 60 19.
Helbredssikring
Alle vores medlemmer, der har deres pensionsopsparing i PFA, har fra 1. oktober 2019 mulighed for at købe en PFA Helbredssikring til 130 kroner om måneden (1557,76 årligt) i 2019.
En PFA Helbredssikring sikrer, at du hurtigt kan komme til undersøgelse, behandling eller operation, hvis du har smerter, bliver syg eller kommer til skade.
Du har også mulighed for at få hurtig psykologhjælp uden krav om henvisning fra egen læge, hvis du oplever symptomer på stress. Du vil få hjælp af en psykolog med speciale i stress, så I sammen kan finde den bedste løsning for dig, så du undgår at blive langvarigt syg. Dine børn under 24 år er automatisk omfattet af din PFA Helbredssikring. Kontakt PFA Rådgivningscenter på 70 12 50 00, hvis du vil købe en PFA Helbredssikring.
Få tidlig hjælp ved sygemelding
Du har mulighed for at benytte PFA EarlyCare, hvis du har en forsikring ved nedsat erhvervsevne i PFA.
Hvis du bliver sygemeldt i minimum 14 dage, kan du med det samme ringe til en hotline, hvor PFA’s social- og sundhedsfaglige medarbejdere på baggrund af din situation vil vurdere, hvilken hjælp du eventuelt kan tilbydes. Tilbuddet er især velegnet til stressramte.
Det er vigtigt at understrege, at det er et ekstra tilbud, og du har derfor ikke krav på en særlig slags behandling et bestemt antal gange. Ring og hør om dine muligheder.
Kontakt PFA EarlyCare på 70 80 75 05.