Fagforening for alle psykomotoriske terapeuter

selvstændig

Husk ophavsretten: Det kostede 30.000 kroner at bruge ét billede

Et medlem brugte et billede uden at have rettigheder til det. Det endte med at koste 30.000 kroner.

13. december 2019
Artiklen blev oprindeligt bragt i Psykomotorik #4 2019

Det er vigtigt at have rettigheder til de billeder, du som selvstændig benytter på din hjemmeside, Facebook etc.

Det er det naturligvis, fordi man ellers bryder loven om ophavsret. Ophavsmanden skal selvfølgelig have betaling og krediteres for sit arbejde. Men det er også vigtigt, fordi det kan komme til at koste et beløb, der synes ude af proportioner.

Den erfaring har et af vores medlemmer gjort, da vedkommende uforvarende brugte et billede uden at have rettighederne. Det medførte en henvendelse fra et tysk advokatfirma, der har specialiseret sig i at sagsøge virksomheder, der bringer billeder uden at have rettighederne i orden.

Advokatfirmaet skelede hverken til intentionen eller virksomhedens størrelse, og efter et længere, ubehageligt forløb endte regningen på 30.000 kroner for brugen af det ene billede.

Altså: Vær sikker på, at du må bruge billederne, og følg de retningslinjer for kreditering, som du får, når du downloader billedet.

Det gælder selvfølgelig generelt, at du skal have styr på ophavsrettighederne til de ting, du bruger. Det gælder for eksempel også, hvis du bruger underlægningsmusik på videoer, du selv optager og redigerer.

Du kan se Bekendtgørelse af lov om ophavsret her.

Tilmeld dig DAPs nyhedsbrev

Hold dig opdateret

LOGIN