Fagforening for alle psykomotoriske terapeuter

Fredagshilsen fra formanden: Psykomotorik kan altså noget!

16. april 2021

Glædelig fredag til alle. Ovenpå en lang uge glæder jeg mig til weekenden, ikke blot fordi det ser ud til at blive godt vejr, men også fordi jeg har fået lov til at låne et eksemplar af den nye bog ”Psykomotoriske Grundøvelser”, redigeret af Ingrid Arild Jensen, som vi her på sekretariatet har fået til anmeldelse (kommer i det næste fagblad). DAP har været med til at støtte udgivelsen, der har været noget tid undervejs. Det er spændende og givende at dykke ned i den psykomotoriske faglighed fra tid til anden og igen og igen. Det giver anledning til refleksioner og beriger min egen praksis og viden, og det styrker min fornemmelse for, at det der psykomotorik altså kan noget.

En bog om de psykomotoriske grundøvelser har været efterspurgt længe, og selvom der allerede eksisterer en række bøger, er en bog som denne måske det, man har ventet på? Da jeg var under uddannelse, blev vi undervist i øvelserne, og nogle af dem fik vi også på papir, men det har altid været kutyme, og det blev vi også den gang instrueret i, at de studerende selv skrev ned og lavede deres egen fortegnelse og forklaring af øvelserne. Og hvorfor så det? Psykomotorik og afspændingspædagogik er et fag, der er grundet og rundet af praksis, hvor den enkeltes oplevelse, erfaring og refleksion er en fundamental del af det, man skal lære og bringe videre i uddannelsen og i sin professionelle praksis. Og sådan er det stadig: En øvelse eller en aktivitet, der er beskrevet på et papir og udføres efter disse forskrifter, er ikke noget i sig selv uden refleksion, oplevelse og forståelse. Derfor er psykomotorikken et fag, en profession og en gruppe professionelle praktikere og ikke blot en manual eller en pjece med hjælp til selvhjælp. Og derfor brydes mange af de forklaringer, vi giver, op af forklaringer af, at alt afhænger af personen, situationen og betoningen af, hvad der foregår.

Men tiden går, mennesker bliver gamle, og fagets gamle hovedkræfter falder væk og erstattes af nye, så det er selvfølgelig nødvendigt at skrive ting ned og holde fast i den viden, der er, og bruge det, der fortsat er relevant. Når man, som jeg, efterhånden har været uddannet i en årrække, er det interessant at dykke ned i fagbladsarkivet på DAP’s hjemmeside eller i en ny fagbog som her. Jeg læser tingene på en anden måde, end jeg gjorde, da jeg var studerende, og reflekterer det ned i min egen praksis og erfaring, ligesom jeg også reflekterer ned i min psykomotoriske praksis, når jeg tilegner mig ny viden på kurser og den slags. Man beskæftiger sig med mange forskellige ting i sit daglige arbejde, specialiserer sig eller bliver optaget af andre ting. Og derfor bliver jeg glad over at blive mindet om det, jeg i hvert fald er, nemlig psykomotorisk terapeut, selvom der også sker så meget andet.

God weekend!

Ditte-Marie Post

Tilmeld dig DAPs nyhedsbrev

Hold dig opdateret

LOGIN