Michael Johannesen rakte hånden op, når muligheden opstod for at blive sendt på kursus af sin arbejdsgiver. Det har givet ham mere ansvar, nye arbejdsopgaver og nu også et nyt job
Af Jon Kirketerp Jørgensen
Som psykomotorisk terapeut på handicapområdet har Michael Johannesen grebet mulighederne for efteruddannelse, når de opstod på arbejdspladsen. Det har ført ham til en etårig specialisering i neuroaffektiv udviklingspsykologi og en certificering i Sensory Profiles. I begge tilfælde fik han mulighed for at tage kurserne, fordi han bød sig til, da arbejdsgiveren havde brug for nye hænder til nye ansvarsområder.
”Jeg har altid været videbegærlig og gerne villet noget mere end ”bare” 37 timer på gulvet. Så jeg har sagt ja, når muligheden for at tage relevant efteruddannelse opstod. Både for at udvikle min egen faglighed og for at kunne bidrage mere på arbejdet”, fortæller Michael Johannesen.
Han arbejder som psykomotorisk terapeut på Fogedvænget, der er et døgntilbud i Region Midtjylland til 9-23-årige med svær autisme eller mental retardering. Det er hans første job, siden han blev uddannet i 2021.
På et tidspunkt havde arbejdspladsen brug for, at en af de ansatte kunne overtage ansvaret for at udføre neuroaffektive analyser af børnene på døgntilbuddet. Det bød Michael Johannesen ind på og blev sendt på den etårige efteruddannelse i Neuroaffektiv Udviklingspsykologi, der gør, at han nu er certificeret til at lave de årlige analyser.
”Jeg synes, at det så spændende ud, og jeg kunne se, at det også ville betyde, at jeg ville få noget mere ansvar og nogle nye opgaver. Og så passer det rigtig godt ind i den psykomotoriske tilgang. Så det sagde jeg ja til med det samme”, fortæller Michael Johannesen.
Overtog ansvar for sanseprofiler
Mens han var i gang med den etårige efteruddannelse, opstod muligheden for at overtage ansvaret for den manuelle behandling af alle beboerne på døgntilbuddet og ansvaret for at lave sanseprofiler på beboerne. Også her slog Michael Johannesen til. Og fik betalt en certificering i Sensory Profile-metoden.
”Sensory Profile er nærmest skræddersyet til psykomotoriske terapeuter. Den giver et helt fantastisk kendskab til det sanseapparat, man arbejder med i den manuelle behandling. Hver gang jeg skal have et nyt barn i et behandlingsforløb, så laver jeg en sanseprofil, som giver mig så mange informationer om det barn, jeg skal arbejde med. Det burde være en del af pensum på psykomotorikuddannelsen”, siger Michael Johannesen.
Hans appetit på efteruddannelse har blandt andet betydet, at han underviser kolleger i neuroaffektiv analyse og sanseprofiler. Og certificeringen i netop Sensory Profile har endda ført ham til et helt nyt job.
Den 1. marts starter han nemlig i Aarhus Kommune på et nystartet botilbud for børn og unge. De søgte en terapeut til at udarbejde sanseprofiler på beboerne, og der passede Michael Johannesens erfaring ind.
Ud over at Michael Johannesen selv har været opsøgende i forhold til mulighederne for efteruddannelse, og i øvrigt har været begunstiget af at have en anden psykomotorisk terapeut som leder, så har han også et tip til, hvordan man overtaler arbejdsgiveren til at betale tid og penge for ens efteruddannelse.
”Jeg har hele vejen igennem arbejdet med at tilpasse min psykomotoriske faglighed til det pædagogiske felt, jeg arbejder i, fordi den psykomotoriske faglighed nogle gange kan virke lidt ”fluffy” for andre fagligheder. Det samme gælder i forhold til efteruddannelse; man skal kunne forklare, hvad en bestemt efteruddannelse kan bidrage med i det felt, man arbejder med til daglig”, siger Michael Johannesen.