Fagforening for alle psykomotoriske terapeuter

Kandidatuddannelse var en faglig fest

Kandidatuddannelse var en faglig fest cover

En kandidatuddannelse i pædagogisk psykologi førte Lone Maj Sand Clausen ad nye karriereveje, indtil hun vendte tilbage til de psykomotoriske rødder

Af Jon Kirketerp Jørgensen

Som psykomotorisk terapeut ansat i ældreplejen var Lone Maj Sand Clausen i tiltagende grad optaget af, hvordan hun kunne udvikle både sin egen praksis og det tværfaglige samarbejde i ældreplejen.

”Men jeg var ansat til at lave træning og aktiviteter på et plejehjem, så jeg kunne godt se, at jeg ikke havde de store muligheder for at påvirke andet end min egen praksis. Og så kom jeg frem til, at jeg måtte kigge efter noget videreuddannelse”, siger Lone Maj Sand Clausen.

Valget faldt på en kandidatuddannelse i pædagogisk psykologi på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet.

”Jeg er generelt meget optaget af relationer, kommunikation og pædagogiske tilgange i praksis, og derfor gav det rigtig meget mening for mig at styrke min faglighed inden for pædagogik og psykologi”, fortæller Lone Maj Sand Clausen og fortsætter:

”Jeg var meget nysgerrig på at udforske, hvordan forskellige faggrupper kan arbejde bedre sammen. I ældreplejen er der jo ansat både akademikere, sygeplejersker, SOSU’er, PMT’er og så videre, og de har ikke nødvendigvis et fælles fagligt sprog. Jeg oplevede for eksempel, at der på plejehjemmet kom nogle eksterne konsulenter, som talte et meget akademisk sprog, som SOSU’erne ikke forstod betydningen af, og det gjorde det svært for dem at overføre det til deres egen praksis”.

Faglig nysgerrighed

Nysgerrigheden på den tværfaglige formidling af faglighed og praksis fulgte med Lone Maj Sand Clausen, efter at hun havde færdiggjort kandidatuddannelsen, hvor hun blandt andet begyndte at undervise på SOSU-uddannelsen i København.

”I starten, hvor jeg kom direkte fra universitetet og skulle undervise, faldt jeg lidt i samme fælde, hvor jeg talte med et for akademisk sprog til de studerende. Så både som underviser og som social mentor på SOSU-uddannelsen har jeg fået mulighed for at øve mig i forskellige didaktiske tilgange; for eksempel at formidle en faglighed på det rette niveau tilpasset modtageren”, siger Lone Maj Sand Clausen.

Efter at have arbejdet med efter- og videreuddannelse som privat konsulent og på en række kommunale projekter er Lone Maj Sand Clausen nu vendt lidt tilbage til rødderne og arbejder med recovery gennem bevægelse og kropsbevidsthed. Men der er ikke tale om, at hun er røget tilbage til start.

”Det at starte på kandidatuddannelsen har været noget af det allerbedste, jeg har gjort i mit arbejdsliv. Det har været en faglig fest og sjovt og udviklende. Og jeg mener også, at det, jeg har lært på kandidatuddannelsen, gør mig bedre i stand til at stille skarpt på en hvilken som helst psykomotorisk praksis uanset målgruppe og intervention og samtidig have et systemisk blik for den kontekst, vi indgår i”, siger Lone Maj Sand Clausen.

LOGIN