Fagforening for alle psykomotoriske terapeuter

  • Forside
  • /
  • DAP
  • /
  • Giv din karriere et skub i den rigtige retning

Giv din karriere et skub i den rigtige retning

Giv din karriere et skub i den rigtige retning cover

Der er gode grunde til at efteruddanne sig, men du skal tænke dig om, når du vælger retning

Af Karl Johnsen

En efteruddannelse giver dig mulighed for at opdatere og udvide din viden inden for specifikke områder. Du kan blive bedre til at bruge dit fag eller få nye værktøjer til at udføre dit arbejde.

Interessen for at udvikle sig i sit fag mangler ikke. En undersøgelse fra efteråret 2023, viste, at de nylige dimitterede efterspørger muligheder for efter- og videreuddannelse, men mangler viden om, hvor og hvordan de kommer i gang.

“Mange af vores dimittender er meget sultne efter læring, så de griber de muligheder, der er, de steder de bliver ansat.” fortæller Lene Østerby, der er uddannelsesleder på KP.

Tænk dig om når du vælger efteruddannelse

Men det er vigtigt at tænke sig om, når man vælger efteruddannelse. Efteruddannelsen er ikke bare en måde at blive bedre til sit fag eller bide sig bedre fast på en arbejdsplads. Ved at specialisere dig inden for et område, du brænder for, kan du også styre dit arbejdsliv i en retning, du synes er spændende, og det kan derfor være en måde at få mere jobtilfredshed og motivation i dit daglige arbejde.

Det kan det også være et springbræt til nye arbejdsopgaver eller en helt anden arbejdsplads.

Specialisering gør dig mere attraktiv

Grunduddannelsen kan en masse i sig selv. De psykomotoriske terapeuter får nogle kompetencer, der kvalificerer dem til at arbejde mange forskellige steder. Men en specialisering kan gøre dig mere attraktiv for potentielle arbejdsgivere eller åbne døre til nye jobmuligheder inden for forskellige områder som psykiatri, smertebehandling, børne- og ungeområdet og ældreområdet.

Efter endt studie uddanner nogle sig i for eksempel samtaleterapi, i arousal eller sanseintegration. Andre er måske blevet inspireret undervejs i deres studier og tager en bachelor som psykomotorisk terapeut og uddanner sig videre til jordemoder eller sygeplejerske bagefter.

Nogle bygger ovenpå

Men der er selvfølgelig også mulighed for at udvikle sin faglighed i mange andre retninger.

“Nogle lægger forskellige kurser ovenpå grunduddannelsen, mens andre bliver sultne på det akademiske og tager en af de mange master eller kandidater som uddannelsen giver adgang til,“ fortæller Lene Østerby.

De fleste af de kandidatuddannelser, som psykomotoriske terapeuter tager, er inden for sundhedsfremme, pædagogik eller idræt, og der er et stort udbud af uddannelser, som er tilgængelige og relevante for psykomotoriske terapeuter.

“Men jeg opfordrer dimittender til at få nogle praksiserfaringer først, inden man videreuddanner sig,” siger Lene Østerby.

Vigtigt med forskere med PMT-baggrund

Muligheden for at fortsætte på en kandidat, efter man er uddannet psykomotorisk terapeut, understreger forperson i DAP, Anne Marie Horn, vigtigheden af:

“Det er meget vigtigt for faget, at der også med den nye uddannelsesreform er adgang til universiteterne og derved potentiale for forskere, der selv har en faglig baggrund i psykomotorikken”.

Derfor kan man også fortsat være medlem af DAP som akademiker, da DAP også kan forhandle overenskomster for akademikere.

“Vi håber på, at de, der videreuddanner sig, stadig ser sig som psykomotoriske terapeuter, selvom de har fået en ny faglighed også. Det er med til at udvikle vores fag”, fortsætter Anne Marie Horn.

Uddannelse giver også nye netværk

På kurser og uddannelse får du mulighed for at møde andre med samme interesser, og det kan både give dig faglig sparring, muligheder for samarbejde eller måske endda en ny jobmulighed med tiden.

”Man går ikke bare glip af en faglig opkvalificering og ny viden, hvis ikke man tager efter- eller videreuddannelse. En diplomuddannelse for eksempel går på tværs af faggrupper, så man går også glip af at få et netværk og input på tværs af professioner” siger Eva Egeberg Simonsen, uddannelsesleder på VIA.

Du uddanner dig til dit arbejdsliv

Du skal selvfølgelig tænke over, hvad der er efterspørgsel på, men tænk også i, hvad du selv synes er mest spændende. Husk, at det er dit kommende arbejdsliv, du uddanner dig til. En efteruddannelse kan imødekomme en arbejdsgivers behov, men det kan også være dit springbræt til andre opgaver eller måske et andet job.

LOGIN