Birgit Due Pedersen ønskede at trække sit arbejdsliv i retning af mere naturbaseret terapi. Det ønske fik hun opfyldt ved at tage en masteruddannelse, som gav hende nye jobmuligheder
Af Jon Kirketerp Jørgensen
Naturen fyldte allerede noget i Birgit Due Pedersens arbejdsliv. Som ansat på en daghøjskole under folkeoplysningen i Aarhus Kommune havde hun blandt andet hold med udsatte unge, hvor de tog ud i naturen og lavede forskellige øvelser. Men Birgit Due Pedersen havde smag for mere, så allerede inden hun var begyndt at arbejde på daghøjskolen, var hun gået i gang med en masteruddannelse i naturbaseret terapi og sundhedsfremme på Københavns Universitet.
”Det var en kombination af en personlig og faglig interesse i, hvordan naturen kan bruges i forhold til sundhed og trivsel, der ledte mig til masteruddannelsen. Og så var det vigtigt for mig, at den var forsknings- og evidensbaseret”, fortæller Birgitte Due Pedersen.
Hun blev uddannet psykomotorisk terapeut i 2014. og det naturbaserede fyldte noget på uddannelsen dengang. Men ikke helt nok til at gå direkte ind i en stilling, hvor hun kunne fokusere på den naturbaserede terapi. Det ændrede masteruddannelsen på.
”Jeg fik indsigt i den nyeste viden om, hvorfor og hvordan vi skal bruge naturen til at fremme sundhed og trivsel. Det kunne jeg lægge oven på min faglighed fra psykomotorikken og de erfaringer, jeg havde fået fra mit arbejde på daghøjskolen”, siger Birgit Due Pedersen.
Fik nyt job
Allerede i 2018 – et år inden hun var færdig med masteruddannelsen – fik hun et job som sundhedsfaglig konsulent i Norddjurs Kommune, hvor hun kunne beskæftige sig endnu mere med den naturbaserede terapi i forbindelse med den kommunale indsats for stress- og depressionsramte. Jobbet kunne hun nok have fået på baggrund af sin professionsbachelor, men det hjalp formentlig også, at hun var i gang med at videreuddanne sig, mener hun.
”De syntes, det var interessant, at jeg kunne bringe naturen mere i spil i deres sundhedsfremmende indsatser, så noget betød det nok”, siger Birgit Due Pedersen.
Da hun sidste år skiftede job til nabokommunen Syddjurs, var masteruddannelsen mere afgørende, fortæller hun.
”Da jeg havde eksamensbeviset og søgte i Syddjurs, var det klart det, der gjorde udslaget. Det vægtes højt i Syddjurs Kommune at bruge naturen sundhedsfremmende, så det at jeg havde den evidensbaserede viden om, hvordan man kan bruge naturen, og hvordan man kan udviklede naturbaserede terapiforløb, var helt bestemt afgørende”, siger Birgit Due Pedersen.
Hun betalte selv for hele masteruddannelsen, som kostede godt 100.000 kroner foruden den tidsmæssige investering.
”Det er selvfølgelig en stor investering. Både økonomisk og tidsmæssigt. Men da jeg kom ud på arbejdsmarkedet i 2014, var det svært at få et job inden for det, jeg gerne ville arbejde med. Det er lykkedes for mig nu, så på den måde har det jo været en god investering”, siger Birgit Due Pedersen.