Fagforening for alle psykomotoriske terapeuter

fra fagbladet

“Vi skal ud over stepperne med det her fag”

7. december 2018
Artiklen blev bragt i fagbladet Psykomotorik #4 2018

Sigrid Lund Nielsen og Rikke Aastrup Jensen lancerede i sommeren 2018 en psykomotorisk podcast. Målet er, at den skal ud over fagets grænser.

Podcasten bliver for det meste optaget i Rikkes klinik på Østerbro – der skal lidt bøger til for at mikrofonen rammer den rigtige højde. Foto: Jørgen True

Du tager en mikrofon købt til lejligheden, to for­midlingsbegejstrede psykomotoriske terapeuter og en interessant interviewperson. Tilsæt en bunke spørgsmål og lidt god stemning, ryst en times tid, og rediger cirka dobbelt så længe. Så har du en pod­cast klar.

Opskriften er udviklet af Rikke Aastrup Jensen og Sigrid Lund Nielsen, der står bag podcasten “Psy­kohvadfornoget?”. Første afsnit blev publiceret 28. juni, og siden har lytterne blandt andet kunnet møde psykomotorisk terapeut Shlomy Ofer, der arbejder med PTSD-ramte veteraner på Rigshospitalet, og psykomotorisk terapeut Caroline Groth, der også er doula. I alt havde de i december 2018 produceret ti afsnit.

“Vi vidste, vi ville lave et eller andet sammen – egentlig snakkede vi om nogle workshops, men det er mere tids- og ressourcekrævende,” siger Sigrid, der blev uddannet i januar i år, mens Rikke blev uddannet i 2017.

Psykomotorisk podcast

Du finder podcasten psykohvadfornoget her:

Itunes

SoundCloud

Facebook

“Så sagde Rikke: Vilaver en podcast! Så det gjorde vi,” griner Sigrid.

Ingen af dem havde lige prøvet det før, så de arbejder efter konceptet learning by doing.

“Vi fik fat i en mikrofon og gik i gang. Det har hele tiden været præmissen, at vi lærer det hen ad vejen. Man kan også sagtens høre kvalitetsforskel fra første afsnit og til nu,” siger Rikke.

“Det behøver ikke at være perfekt, for så ville vi aldrig få det lavet,” sup­plerer Sigrid.

De fleste afsnit bliver optaget i Rik­kes klinik på Østerbro. Sigrid redigerer lyden, mens Rikke står for teknikken -og så sender de ellers podcasten ud på de sociale medier.

Det lyder jo meget ligetil. Men de har selvfølgelig tænkt på og snakket om, hvordan de kunne lave en podcast, som folk faktisk ville lytte til.

“Vi fandt ret hurtigt ud af, at vi skulle involvere nogle fagpersoner. Men vi har også besluttet ikke at kalde dem eksper­ter, for så tror folk måske, at man skal være mega skarp og forberede sig, og det er slet ikke den stemning, vi ønsker. Vi plejer at sige, at det skal være et spon­tant interview og en hyggelig samtale,” siger Sigrid.

Målgruppen er primært psykomoto­riske terapeuter, men på sigt er planen at nå ud over fagets grænser.

“Vi besluttede, at vi var nødt til at starte, så vi i hvert fald favnede vores egen faggruppe, så her i begyndelsen har vi været ret fokuserede på psyko­motorisk terapi,” siger Rikke.

“Faget er ret spredt, så hvis vi kan samle det lidt og fortælle om, hvad hin­anden går og laver, vil det være fedt,” supplerer Sigrid.
De er begge selvstændige, og Sigrid er netop valgt ind i hovedbestyrelsen i Danske Psykomotoriske Terapeuter.

Deres arbejde med podcasten foregår i deres fritid, derfor afhænger dens fremtidige udvikling af, at de stadig har tid – men de satser på at blive ved i 2019, og et af deres mål er at invitere andre faggrupper indenfor.

“Vi øver os hele tiden, og når vi begynder at blive mere skarpe, vil vi da gerne invitere andre faggrupper ind i podcasten. Det kunne være fysio­terapeuter, sygeplejersker eller læger,” siger Rikke.

“Også kunne jeg godttænke mig,at vi det nye år bliver lidt konfronterende. Det kunne for eksempel være en snak med en læge om, hvad er skal til, for at vi kan blive mere etableret i sundhedsvæsenet. Eller det kunne være en diskussion mellem en fysioterapeut, der arbejder sammen med psyko­motoriske terapeuter, og en fysioterapeut, der ikke gør,” siger Sigrid.

Foreløbig er det konkrete planer om noget helt andet – nemlig et større og stadig hemmeligt pro­jekt sammen med Birgit Dines Johansen, som de også havde besøg af i fjerde afsnit.

Og så er der masser af glæde over de reaktioner, podcasten har fået. De første otte afsnit er foreløbig blevet hørt cirka 1.500 gange, og de har både fået ros og forslag til forbedringer.

“Jeg oplever, at både klienter i min klinik og kolleger fra mit arbejde på et plejehjem lytter til podcasten. Så på den måde oplever vi, at den al­lerede er på vej ud over vores eget felt,” siger Rikke.

Mest overraskede er de over den tillid, de med­virkende har vist dem:

“Det er vildt, at folk har haft så meget ja-hat på og bare har stolet på, at vi kan håndtere det her medie. Jeg er virkelig overrasket over, at så mange har sagt ja uden nogen særlige indvendinger,” siger Sigrid.

Og så har podcasten faktisk også ændret deres eget forhold til faget.

“Jeg har fået større respekt for faget. På en eller anden måde føler jeg mig mere psykomotorisk nu, end før vi begyndte at optage,” siger Rikke.

“Det kan jeg godt følge dig i. Vi fokuserer begge to meget på behandlingsdelen, men vi har talt med så mange, der gør noget helt andet. Man får virkelig øjnene op for, hvor meget vi kan som psykomotori­ske terapeuter,” siger Sigrid og fortsætter:

“Jeg vil opfordre alle til at lave noget, der for­midler faget, om det så er foredrag, facebookopslag eller noget helt tredje. Det afhænger jo af, hvad der passer til den enkelte. Vi skal bare ud over step­perne med det her fag.”

Tilmeld dig DAPs nyhedsbrev

Hold dig opdateret

LOGIN