Overenskomstforhandlingerne er brudt sammen – hvad sker der nu?

Opdateret 28/2 kl. 8.20.

I fredags kunne man læse, at forhandlingerne for ansatte i staten var brudt sammen. Mandag aften var det forhandlingerne for de ansatte i kommunerne der brød sammen, og tirsdag eftermiddag kom turen til det regionale område

”Vi møder desværre den samme mur i Danske Regioner, som vi har gjort i Finansministeriet og hos KL. Arbejdsgiverne har koordineret tæt, og er enige om ikke at ville forhandle de afgørende emner. Derfor kunne vi hurtigt se, at vi ikke kom videre”, siger Grete Christensen, der er formand for Sundhedskartellet og forhandlingsleder i Forhandlingsfællesskabet på det regionale område.

Det er lønduviklingen, som er knasten i både forhandlingerne med både regionerne, staten og kommunerne.

”Den økonomiske krise er nu ovre. Og det skal selvfølgelig også komme de offentligt ansatte til gode. Vi kræver ingen lønfest, men vi mener, at tiden er inde til at sikre, at der er fremskridt i reallønnen for alle danske lønmodtagere. Det har vi gjort meget klart for KL, men forgæves,” siger Anders Bondo Christensen, der er formand for Forhandlingsfællesskabet, i en pressemeddelelse

Sammenbruddet i forhandlingerne er ikke ensbetydende med, at der kommer konflikt. Men det er klart, at risikoen er blevet større.

En eventuel konflikt kan først begynde 1. april 2018 – og den skal varsles mindst fire uger før. Begge parter i konflikten kan varsle konflikt. Hvis den varsles af arbejdstagerorganisationerne er der tale om et strejkevarsel, mens arbejdsgiverne vil varsle en lockout. En lockout betyder, at arbejdstagerne bliver sendt hjem uden løn.

Nu vil Forligsinstitutionen træde til og forsøge at finde en løsning. Forligsmanden kan udskyde en varslet konflikt to uger ad to omgange, mens der forhandles.

Bliver mæglingsforslag forkastet af de to parter, vil der udbryde konflikt.

Om det sker – og hvor omfattende det i givet fald bliver – kan der ikke siges noget om endnu.

Er du offentligt ansat, kan du læse mere om dine rettigheder og vilkår under en konflikt HER